keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Ei niin kaunis puoli Etelä-Afrikasta


 Etelä-Afrikassa tuloerot ovat todella suuret. Köyhimmät ihmiset asuvat townshipeissä. Townshipit ovat asuinalueita, jotka apartheidin aikaan olivat tarkoitettu muille kuin valkoiselle väestölle. Edelleen townshipit ovat muitten kuin valkoisten kansalaisten asuinalueita. Teen opinnäytetyötäni yhteisötyöstä ja tulen tekemään aineistonkeruuta paljon erässä townshipissä jonka nimi on Bhambayi. Olen käynyt Bhambayissa vasta yhden kerran, mutta tulen viettämään siellä aikaa viikottain.
Bhambayissa on enimmäkseen niin sanottuja ”epävirallisia” asuntoja. Epäviralliset asunnot ovat lähinnä hökkeleitä, jotka ihmiset ovat itse rakentaneet. Valtio on myöntänyt jonkun verran rahaa kunnollisten talojen rakentamiseen, mutta rahaa ei riitä kaikille. Taloja on arviolta lähes 2 000 ja ne on rakennettu hyvin lähelle toisiaan. Tilanpuute, saniteettitilojen vähyys, HIV / AIDS ja teiniraskaudet ovat Bhambayin suurimpia ongelmia. Alueella asuu etelä-arfrikkalaisten lisäksi maahanmuuttajia muun muassa Mosambikista, Zimbabwesta ja Keniasta. Alueella on paljon köyhyyttä ja työttömyyttä. Infrastruktuuri on huono ja palveluita on vähän. Sateella tiet ovat todella mutaisia ja autolla liikkuminen on vaikeaa.  Bhambayissa vierailevat sosiaalityöntekijät kaksi kertaa kuukaudessa ja kerran viikossa liikkuva terveysklinikka. Klinikka jakaa myös ruokaa kaikista köyhimmille. Bhambayin monitoimitalo tarjoaa erilaisia toimintoja yhteisön jäsenille, muun muassa vertaistukiryhmiä ja joogaa.

 Alueella on vain yksi ala-aste ja ylä-aste ja nekin ovat heikosti varustettuja.  Alueella on myös päiväkoti, jossa on lähes 300 lasta iältään 3 kk - 6 vuotta, henkilökuntaa on 11. Päiväkodilla on oma kasvimaa jonka antimista he valmistavat lapsille aamupalan ja lounaan joka päivä. Vieraillessani Bhambayissa näin todella pieniä lapsia ilman aikuista lähellä. Monet lapsista ovat orpoja ja vanhemmat lapset huolehtivat nuoremmista sisaruksistaan.  

Lapsia päiväkodin pihalla.


Etelä-Afrikassa poliisi on hyvin korruptoitunut, itsensä voi maksaa vapaaksi mistä vain. Townshipeissä ollaan hyvin turhautuneita tähän ja yhteisöt ovat ottaneet lain omiin käsiinsä. Huumediilereitä ja raiskaajia on kidutettu todella väkivaltaisesti ja jopa hakattu hengiltä, koska poliisi ei puutu asioihin.


Tapasin erittäin mielenkiintoisia ihmisiä, jotka haluavat kehittää omaa yhteisöään. Vaikka alueella on paljon köyhyyttä, sairautta ja rikollisuutta, yhteisöstä löytyy toivoa paremmasta huomisesta. Tapaamani työntekijät tekevät työtään täydellä sydämellä. Minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi yhteisöön ja olen iloinen siitä että minulla on mahdollisuus viettää enemmän aikaa tässä yhteisössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti