keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kuohuntaa

"Suurlähetystö kehottaa kaikkia Durbanin alueella olevia suomalaisia välttämään kaupungin keskustaa siellä puhjenneiden xenofobisten väkivaltaisuuksien takia. Myös Johannesburgin alueella olevia kehotetaan varovaisuuteen".

Tuollaisen tekstiviestin sain tänään. Väkivaltaisuudet alkoivat noin kaksi viikkoa sitten. Sen jälkeen ainakin neljä ihmistä on kuollut. Maahanmuuttajien omistamia kauppoja townshipeissä on ryöstetty ja poltettu. Yli tuhat ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Etelä-Afrikassa on asukkaita noin 50 miljoonaa ja maahanmuuttajia on arviolta noin 5 miljoonaa. Jotkut poliitikot ja kansalaiset sanovat että osa maahanmuuttajista ovat maassa laittomasti ja syyttävät heitä rikoksista ja työpaikkojen viemisestä. Etelä-Afrikan työttömyysaste on noin 25% ja nuorisotyöttömyys lähes 40%. Zulu kuningas Goodwill Zwelithinin kommentin "ulkomaalaisten pitäisi pakata kassinsa ja mennä kotiin" ajatellaan laukaisseen väkivaltaisuudet.

Vuonna 2008 yli 60 ulkomaalaista kuoli väkivaltaisuuksissa joiden ajatellaan johtuneen työpaikkojen puutteesta.

Näin eduskuntavaalien alla on hyvä pohtia miten varmistamme sen, että Suomessa ei tällaisia väkivaltaisuuksia synny. Politiikoilla on suuri vastuu siinä, millaista viestiä he kansalle välittävät. Haluammeko eduskuntaan ihmisiä jotka enemmän tai vähemmän suorasti puheissaan yllyttävät kansalaisia maahanmuuttajia vastaan? Vai haluammeko päättäjiä jotka haluavat rakentaa yhteiskuntaa sellaiseksi jossa kaikilla on mahdollisuus hyvään elämään, synnyinmaasta huolimatta? Itse äänestin jälkimmäiseen porukkaan kuuluvaa.

Ja loppuun viesti äidille: olen turvassa, väkivaltaisuuksia ei ole ollut asuinalueellani. Maanantaina jätin menemättä townshipiin jossa kerään aineistoa opinnäytetyöhöni, menen sinne vasta kun ilmoittavat että on turvallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti